CONO Kaasmakers maakt een grote stap voorwaarts met de implementatie van het LMS van Visma PlusPort đź§€

Al meer dan 120 jaar richt CONO Kaasmakers zich op de ambachtelijke kaasproductie. Op traditionele wijze wordt op een klimaatneutrale locatie in de Beemsterpolder kaas gemaakt die ondertussen wereldwijd bekend is. Traditie en ambacht staan hoog in het vaandel bij de kaasmaker, en medewerkers krijgen volop de mogelijkheid om zich duurzaam te ontwikkelen. Het Learning Management Systeem van Visma Plusport is daarbij een onmisbare basis geworden. 

De kaasproducent, die onder andere het internationaal bekende merk Beemster Kaas produceert, maakt de lekkerste kaas op ambachtelijke wijze. Maar hoewel het in stand houden van traditie essentieel is bij een ambachtelijk bedrijf als CONO, is er ook een behoorlijke druk om te voldoen aan de moderne wet- en regelgeving rondom voedselproductie. Met meer dan 200 man personeel, waarvan meer dan de helft in de operatie, is het bijhouden van de benodigde trainingen en opleidingen essentieel.

Cono

Henk Mul aan het woord

“Het is een wettelijke vereiste dat alle werknemers op de hoogte zijn van de regels rondom bijvoorbeeld hygiĂ«ne en allergenen. Voorheen was er introductieboekje met alle informatie waarbij getekend moest worden dat het gelezen was, maar dat systeem was niet waterdicht. Want hoe check je of mensen het ook echt gelezen hebben? Daar moest dus een goede oplossing voor komen” vertelt Henk Mul, Implementatie- & Opleidingscoördinator. Henk is al 40 jaar in dienst van het bedrijf en is verantwoordelijk geweest voor de implementatie van het LMS van Visma PlusPort binnen CONO. 

“Eind 2020 zijn we begonnen met de voorbereidingen vanuit het oude systeem, zodat we begin 2021 van start konden met het nieuwe Learning Management Systeem. Het is een enorme verandering, in positieve zin.” vertelt Henk enthousiast. “Hiervoor hadden we een systeem bij HR, dat niet toereikend was voor onze wensen. Dit systeem bestaat nog steeds maar is niet meer dan een opslagplaats voor alle stukken. Er was geen overzicht op afdelingsniveau. Nu zijn de gaps in het opleidingsniveau van medewerkers heel makkelijk tijdig te identificeren en te monitoren.”

Het identificeren en vooral het voorkomen van die gaps is belangrijk voor de bedrijfsvoering. CONO heeft bijvoorbeeld te maken met onaangekondigde IFS (International Food Standard) audits, waarbij ter plekke moet kunnen worden aangetoond dat het personeel voldoet aan de geldende standaard. Onder andere de juiste opleidingsgegevens van het personeel moeten dan direct kunnen worden overlegd. “Wij kunnen nu met één druk op de knop alle gegevens boven water halen, alles staat keurig in het systeem. Dat scheelt veel tijd, maar ook heel veel stress.” stelt Henk.

Voordelen van het LMS van CONO

De hygiĂ«ne-opleidingen zijn een jaar geldig, de geldigheid van andere opleidingen variĂ«ren van 1 tot 10 jaar of zijn onbeperkt geldig, vlak voor het verlopen krijgt werknemer een signaal dat het tijd is voor een update, automatisch gegenereerd vanuit het systeem. Ook dit levert grote tijdswinst op, aangezien dit voorheen handmatig moest worden bijgehouden. Doordat dit nu automatisch gaat, kan de verantwoordelijkheid voor het bijhouden van het opleidingsniveau van teams op afdelingsniveau belegd worden. De managers van de teams hebben dan ook de bevoegdheid in het systeem gekregen om de gegevens van het team in te zien. 

Het LMS van CONO is gericht op zowel kennis als vaardigheden. Gezien de relatief korte tijd dat er pas met het systeem gewerkt wordt, worden op dit moment nog niet alle mogelijkheden van het LMS benut. Echter, die mogelijkheden worden wel al gezien. Henk is bijzonder gedreven om de jeugd te enthousiasmeren voor het kaasambacht: “Waar op dit moment de trainingen vooral gericht zijn op de noodzakelijke kwalificaties die nodig zijn voor de werkzaamheden, zal in de toekomst ook meer gericht worden op de ontwikkeling van medewerkers. Dan kan er bijvoorbeeld ook een opleidingspad voor het vak gekoppeld worden aan nieuwe medewerkers. In het LMS kun je dan precies zien hoe lang en wat er getraind moet worden voor een bepaalde functie, door er bepaalde certificaten aan te hangen.” Het systeem past goed bij een organisatie als CONO, waar kwaliteit en betrouwbaarheid de kern zijn van alle activiteiten. Henk kan zich een CONO zonder het LMS van Visma PlusPort dan ook niet meer voorstellen. Hij gaat zelf later dit jaar met pensioen, maar gaat zijn opvolger alle ins en outs van het systeem goed overdragen, zodat de oneindige mogelijkheden die Henk nu al ziet ook zeker benut gaan worden. Wordt vervolgd!

 

Meer weten over deze interessante referentie? Bel Mark voor meer achtergrond informatie: đź“ž06-16679069

 

mark-1