Natuurlijke groei en ontwikkeling centraal bij Koppert🌿

Al sinds 1967 houdt Koppert zich bezig met biologische gewasbescherming voor de landbouw. Het bedrijf levert een belangrijke bijdrage aan de gezondheid, weerbaarheid en opbrengst van landbouwgewassen met hun natuurlijke oplossingen voor landbouwkundige uitdagingen, en is voortdurend op zoek naar nieuwe oplossingen voor bestaande problemen. Leren en ontwikkelen staat dan ook centraal in de organisatie. Met behulp van het Learning Management Systeem van Visma PlusPort binnen hun Koppert Academy bieden ze medewerkers wereldwijd een overzichtelijk aanbod van trainingen en opleidingen. We spraken Angela Bak, Learning & Development Specialist bij Koppert hierover. 

Door natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen, roofmijten en roofwantsen in te zetten tegen ongedierte, hommels te gebruiken voor natuurlijke bestuiving en met microbials en biostimulanten gewassen te beschermen en te versterken draagt Koppert bij aan een betere gezondheid van mens en aarde. Door alle ontwikkelingen rondom wetgeving met betrekking tot chemische bestrijdingsmiddelen wordt de vraag naar de producten steeds groter, en Koppert is dan ook voortdurend in ontwikkeling. 

Bombus terrestris_Pollination_Koppert BIological Systems-14

Koppert Academy: leren en ontwikkelen

Het bedrijf besteedt daarom veel aandacht aan de ontwikkeling van medewerkers, en doet dat via de Koppert Academy. Na een implementatieperiode ging Koppert in september 2020 live met het LMS van Visma PlusPort. Angela werkte samen met haar collega’s aan de overstap vanuit het oude systeem, dat vooral bestond uit Excelbestanden en lijstjes op Sharepoint. “We maakten inschrijflijsten voor trainingen op intranet, wat op zich werkte voor de inschrijving, maar het gaf weinig overzicht over wie welke training had gevolgd. Als we die informatie naderhand wilden opzoeken, was dat niet meer goed te vinden. Dat gaf weinig grip op de situatie.” stelt Angela.

“Wij kozen voor Visma PlusPort omdat we ons aanbod aan zowel verplichte als vrijwillige trainingen graag beter wilden borgen, met mogelijkheden voor inschrijven, certificaten met een verloopdatum en een seintje dat medewerkers een training moeten herhalen.” vertelt Angela “Momenteel zijn wij nog bezig het aanbod verplichte trainingen per functieprofiel te definiëren en in het LMS te zetten, het systeem blijft dus continu in ontwikkeling. Daarnaast zijn wij het LMS ook aan het implementeren bij dochtervestigingen in het buitenland. Zo kunnen we wereldwijd onze Koppert kennis delen en persoonlijke ontwikkeling stimuleren.”

Learning Management Systeem: duidelijkheid voor leidinggevende en medewerker

De implementatie van het systeem heeft naast gemak ook duidelijkheid opgeleverd.  Angela ziet het enthousiasme groeien: “Leidinggevenden raadplegen steeds vaker het systeem voor inzicht in de ontwikkeling van hun medewerkers. Dit speelt uiteraard vaak aan het einde van het jaar voor de beoordelingsperiode, maar we zien ook groeiende interesse voor de opleidingsgeschiedenis en de koppeling met performance management. Zowel leidinggevenden als medewerkers beseffen zich steeds meer dat het systeem ze daarmee goed kan ondersteunen.” 

Door het gebruik van een LMS kunnen de medewerkers en leidinggevenden zelf nu steeds beter hun verantwoordelijkheid nemen in het volgen en adviseren van trainingen. “Het grote voordeel voor ons is dat het niet meer alleen bij de Academy ligt, medewerkers kunnen nu zelf het systeem raadplegen en hoeven nu niet voor alles langs mij te komen. Ze kunnen alles zelf opzoeken. Ik kan met een druk op de knop een lijst opvragen met de huidige status van de opleidingen. Wij zijn van plan die rapportages vaker te gaan delen met het management, om nog meer bewustzijn te creëren voor ontwikkeling“.

Transport en verwerking van producten is belangrijk voor Koppert, omdat er gewerkt wordt met levende producten. Het is dan ook essentieel dat medewerkers goed op de hoogte zijn van de juiste verpakkingsmethodes en dat ze kunnen aantonen dat ze de juiste certificaten hiervoor hebben. Angela vertelt over het belang hiervan: “De kwaliteit van onze producten is ontzettend belangrijk voor ons, dus we zorgen ervoor dat onze medewerkers altijd goed in staat zijn om hun taken uit te voeren. Vroeger hielden we hun certificaten bij in Excel-bestanden, maar dan kregen we geen seintje dat het weer tijd was voor een update, dat moesten we handmatig bijhouden. Nu registeren we ze in het LMS zodat we inzicht hebben in de status, en krijgen we vanuit het systeem op het juiste moment automatisch een bericht dat hun kwalificaties gaan aflopen. Dat scheelt ons tijd en het is veel nauwkeuriger.” 

Head office Koppert - VW14 - Koppert-1 (1).jpg new version-1

Eenvoudig koppelen van aanbieders

Maar Angela ziet nog veel meer voordelen aan het systeem, waar ze enthousiast over vertelt: “Een van de redenen waarom we kozen voor Visma PlusPort was de mogelijkheid binnen het systeem om ‘Friend’ koppelingen op te zetten met andere relaties van PlusPort. Wij hoeven alleen maar de aanbieder te koppelen, de opleidingen kunnen we dan moeiteloos live aanbieden via ons LMS. Het blijft dan altijd up-to-date en verder hebben wij er geen omkijken meer naar. Wij benaderen daardoor ook liefst andere trainingsaanbieders via Visma PlusPort, omdat dat zo makkelijk gaat.” Naast de eigen opleidingen en de opleidingen via het Friends netwerk, werkt Koppert ook met de online trainingen van Goodhabitz, om zo een veelzijdig opleidingsaanbod te kunnen bieden voor de medewerkers.  

Advies van Angela voor organisatie die willen starten met een LMS?

Aan bedrijven die op het punt staan om te starten met een LMS, heeft Angela dan ook nog een goed advies: “Ik zou vooral aanraden om goed naar het aanbod binnen het Friends netwerk van Visma PlusPort te kijken, het geeft zoveel gemak als je gebruik kunt maken van deze bestaande trainingen. Zo kun je je LMS snel vullen met een relevant opleidingsaanbod waar je bijna geen omkijken meer naar hebt”. 

Hoe verloopt de samenwerking met Visma PlusPort?

De samenwerking met Visma Plusport verloopt soepel. Angela geeft aan dat het systeem zoveel mogelijkheden heeft, dat het soms handig is om daar support bij te vragen. “De experts van PlusPort denken heel erg mee en begrijpen goed waar wij mee geholpen zijn. Ook tijdens de implementatieperiode hebben ze ons goed ondersteund bij het maken de juiste keuzes bij de inrichting.”

Met het LMS van PlusPort kan Koppert hun organisatie continu ontwikkelen en zo wereldwijd een directe bijdrage blijven leveren aan een duurzame toekomst. En daar kunnen wij allemaal weer iets van leren. 

 

Kom tot de ontdekking wat de voordelen zijn van een LMS, contact Job: 📞+31618199108

job (2)