E-learning in 2023: Trends & Ontwikkelingen

Donderdag 24 november organiseerden wij onze eerste inspiratiesessie over e-learning. Samen met een enthousiaste groep professionals uit allerlei werkvelden doken we in de bestaande en de toekomstige toepassingen van e-learning. In deze blog delen wij de resultaten van deze geslaagde sessie, zodat jij ook op de hoogte bent van de laatste trends en ontwikkelingen.  

 

Een interactieve sessie met professionals

Voor deze eerste sessie hadden wij een breed programma samengesteld: we trapten af met de facts & figures, bespraken de trends in de markt van online leren en gaven inzicht in de mogelijkheden om zelf e-learning te ontwikkelen. Hierbij konden de aanwezigen via de telefoon hun mening delen, waarna de resultaten live op het grote scherm te zien waren.

Interactieve e-learning sessieInteractieve inspiratiesessie

Op de vraag wat de aanwezigen vonden van de e-learning die binnen de eigen organisatie werd ingezet, volgden uiteenlopende meningen. E-learning kent vele voordelen. Wel liggen er kansen om vooral verplichte trainingen aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker te maken.

Als gebruiker wil je natuurlijk geprikkeld worden om de kennis tot je te nemen en de relevantie voor je dagelijkse werk te ervaren. Hoe meer aandacht je daar aan besteedt, des te groter het draagvlak en de motivatie onder gebruikers.

 

Deel 1: Facts & Figures

Het eerste inhoudelijke gedeelte over facts & figures leverde interessante gegevens op. Zo kan bijvoorbeeld het vervangen van een klassikale training door e-learning een tijdsbesparing van 40 tot 60% opleveren. Ook de uitspraak dat e-learning een energiebesparing tot 90% kan opleveren is een interessant gegeven in deze huidige energiecrisis.

Verder is het voor leidinggevenden goed om te weten dat onderzoek van LinkedIn heeft uitgewezen dat 56% meer zou gaan leren als de manager met suggesties komt en dat 94% langer bij een bedrijf zou blijven als er wordt geïnvesteerd in hun ontwikkeling. Tot slot geeft onderzoek aan dat e-learning zorgt voor een 25 tot 60% betere retentie van informatie t.o.v. andere vormen (het onthouden van informatie).

De aanwezigen gaven aan dat bij hun e-learning op dit moment voor met name onboarding, cybersecurity, veiligheid op de werkplek en het creëren van awareness wordt ingezet. Verder bleek dat de coronapandemie volgens het merendeel van de aanwezigen geen invloed heeft gehad op de inzet van e-learning binnen de organisatie. Een vrij onverwachte uitslag.

 

Deel 2: Trends 

Het tweede gedeelte ging over een aantal trends binnen online leren. Van alle trends die aan bod kwamen sprak micro-learning de aanwezigen het meeste aan, gevolgd door personalisatie en onboarding.

    Trends

Voordelen van micro-learning

Via Micro-learning kun je kennis opfrissen of kennis opdoen via kleine behapbare brokken. Om te voorkomen dat kennis snel verloren gaat, kun je bijvoorbeeld na het volgen van een e-learning periodiek nog een kleine opfris rondsturen om een onderwerp onder de aandacht te houden. Laagdrempelig kennis opdoen kan in combinatie met mobile learning (via een tablet of smartphone). Dit kan voor bepaalde doelgroepen handig zijn omdat ze bijvoorbeeld veel onderweg zijn.

Personaliseren van e-learning

Personalisatie betekent o.a. dat de inhoud van een training automatisch wordt afgestemd op het kennisniveau en/of -behoefte van een gebruiker. Dit kan een training technisch en inhoudelijk erg ingewikkeld maken, vooral bij diepgaande en uitgebreide content. In de toekomst zal dit naar verwachting een steeds grotere rol gaan spelen. De verwachting is dat er steeds meer technieken en tools komen die het laagdrempeliger maken om personalisatie toe te passen.

Effectieve (online) onboarding

Het wordt steeds belangrijker om een aantrekkelijke en effectieve onboarding te hebben om medewerkers (1) aan te trekken en (2) vast te houden. Bovendien is door het flexwerken extra aandacht nodig om als nieuwe medewerker een bedrijf en de collega’s goed te leren kennen. Een uitgebreide en afwisselende (online) onboarding kan daar een belangrijke rol in spelen. 

 

unnamed (20)-1

Marko over de mogelijkheden van VR


Deel 3: Zelf e-learning ontwikkelen 

Tijdens het derde gedeelte, over zelf e-learning ontwikkelen, bleek dat een groot deel van de aanwezigen zelf e-learning ontwikkelt. Er zijn inmiddels veel ontwikkeltools op de markt. De keuze kan afhangen van het onderwerp van de e-learning en/of het kennisniveau van degene die met de tool werkt.

De meest laagdrempelige tool die wij zelf gebruiken heeft als voordelen: snelle ontwikkeling, eenvoudig onderhoud en fully responsive. De nadelen zijn: weinig mogelijkheden om een huisstijl te verwerken en afhankelijkheid van beschikbare werkvormen.

De voordelen van een complexere tool die wij gebruiken zijn: grote vrijheid in vormgeving en veel technische en visuele mogelijkheden. De nadelen zijn: veel kennis nodig en regelmatig gebruik is noodzakelijk om kennis te behouden. Wij kunnen klanten trainen in het gebruik van diverse ontwikkeltools, waarbij verschillende vormen van ondersteuning mogelijk zijn.

 

Tot slot: deel je ideeën en ervaringen 

Na afloop van de interactieve presentaties kregen aanwezigen de kans met elkaar in gesprek te gaan onder het genot van een verzorgde lunch. Het uitwisselen van ideeën en ervaringen leidt tot verbeteringen van bestaande e-learnings en vooral ook tot handige inzichten bij het maken van nieuwe e-learnings. Op deze manier bundelen we onze krachten!

 

Contentteam PlusPort
De organisatoren van de inspiratiesessie: Marko, Jasper, Femke, Marjon, Hanke, Loes (en directeur Bas).

Heb je vragen over e-learning of ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? 

Neem contact op!