360 graden feedback: Een waardevolle tool voor het stimuleren van groei onder medewerkers

Feedback is als een duwtje in de rug dat ons aanspoort om het beste uit onszelf te halen. Als het gaat om de ontwikkeling van medewerkers en leidinggevenden, is feedback dan ook absoluut onmisbaar. Een effectieve manier om feedback te verzamelen, is door gebruik te maken van 360 graden feedback. 

Deze methode biedt een breder perspectief dan traditionele feedback, omdat het niet alleen afkomstig is van leidinggevenden, maar ook van collega's en zelfs klanten. Het is een waardevolle tool om als organisatie de prestaties en ontwikkeling van medewerkers te verbeteren.

Wat is 360 graden feedback?

360 feedback360 graden feedback gaat om het verzamelen van feedback vanuit diverse bronnen, waardoor je een compleet beeld krijgt van je sterke punten en de punten waar je nog aan dient te werken. Maar waar komt de term ‘360 graden’ vandaan? Om die vraag te beantwoorden, moeten we deze methode vergelijken met eendimensionale feedback en 180 graden feedback.

Eendimensionale of lineaire feedback is een 1-op-1 gesprek tussen een leidinggevende en een medewerker, waarbij de leidinggevende feedback geeft en de medewerker deze ontvangt. Een nadeel hiervan is dat het weerstand bij medewerkers kan oproepen, omdat ze te weinig ruimte krijgen om te reageren. Bij 180 graden feedback kan de medewerker wél input geven, waardoor er een wisselwerking plaatsvindt in het gesprek. In dit geval zijn de medewerker en de leidinggevende dus gelijkwaardige gesprekspartners.

Bij 360 graden feedback zijn naast de leidinggevende ook meerdere collega's en mogelijk zelfs klanten betrokken bij de beoordeling. De feedback komt dus uit verschillende hoeken. Deze vorm van feedback is objectiever en eerlijker, waardoor de 'cirkel rond is'.grafiek-1

Integratie van een 360 graden feedback tool

Bij 360 graden feedback zijn naast de leidinggevende ook meerdere collega's en mogelijk zelfs klanten betrokken bij de beoordeling. De feedback komt dus uit verschillende hoeken. Deze vorm van feedback is objectiever en eerlijker, waardoor de 'cirkel rond Nu denk je misschien: "Hoe verzamel ik al die feedback?” Gelukkig leven we in het digitale tijdperk, waarin we allerlei handige software en tools tot onze beschikking hebben. Onze speciaal ontworpen 360 graden feedback tool voor Performance Management maakt het eenvoudig om efficiënt feedback te verzamelen en beheren. Met de tool kunnen medewerkers feedback opvragen bij verschillende bronnen, zoals collega's, managers en klanten. Hiermee is het verzamelen van feedback aan de hand van gesprekken en papieren formulieren verleden tijd. In de 360 graden feedback tool krijgen medewerkers waardevolle inzichten over hun competenties, gedrag en ontwikkeling, die vervolgens kunnen worden meegenomen in voortgangs- en beoordelingsgesprekken.

Voordelen van 360 graden feedback software

Het integreren van 360 graden feedback software biedt verschillende voordelen voor zowel medewerkers als de organisatie zelf. Enkele belangrijke voordelen zijn:

  • Efficiëntie: Door de integratie van de 360 graden feedback tool met het LMS kunnen medewerkers gemakkelijk feedback opvragen en verzamelen binnen één geïntegreerd systeem. Dit bespaart tijd en moeite, omdat er geen aparte processen en systemen nodig zijn voor feedbackverzameling.

  • Compleet beeld: Traditionele feedback van leidinggevenden kan beperkt zijn omdat ze vaak niet dagelijks samenwerken met de medewerker. Met de betrokkenheid van meerdere bronnen, zoals collega's en klanten, wordt de beoordeling objectiever. Dit zorgt voor een completer beeld van de prestaties en ontwikkeling van medewerkers.

  • Continue ontwikkeling: Door de integratie van 360 graden feedback wordt het mogelijk om feedback regelmatig te verzamelen en te gebruiken voor het stimuleren van de ontwikkeling van medewerkers. Dit creëert een cultuur van continue groei en verbetering binnen de organisatie.


Ontdek hoe 360 graden feedback groei en ontwikkeling binnen jouw organisatie kan stimuleren

Het inzetten van een tool voor 360 graden feedback zorgt voor een compleet beeld van de sterke punten en verbeterpunten van medewerkers. Wil je meer weten over dit systeem voor het geven en ontvangen van feedback? Neem contact op met een van onze specialisten voor meer informatie en ervaar zelf de positieve impact op je medewerkers en de organisatie als geheel!

image00015a

Dit is Martin, hij helpt je graag verder!

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Performance management of 360 graden feedback? Plan een afspraak met Martin in en hij helpt je graag verder.