Top 3 Trends voor Learning & Development in 2022

blog e-learning trends

Wat zijn de belangrijkste trends op het gebied van learning en development voor 2022? En hoe plukt jouw organisatie daar de vruchten van?

Het afgelopen jaar is er veel veranderd in ons werk- en privéleven. We werken vooral thuis en spreken onze collega’s en klanten voornamelijk online. Het heeft veel van ons aanpassingsvermogen gevraagd. 


Hoewel deze veranderingen vanuit noodzaak zijn ontstaan, zijn we er achter gekomen dat sommige veranderingen in meerdere opzichten positief hebben uitgepakt. We hebben de veranderingen inmiddels helemaal geadopteerd en dit zien we terug in 2022. We zullen nieuwe manieren van leren en communiceren blijven ontwikkelen en ontdekken. 

Immersive learning 

Immersive learning is zo’n nieuwe manier van leren. Deze leermethode is in opkomst binnen het bedrijfsleven en het onderwijs. Het is een vorm van leren waarbij onder andere technieken zoals augmented en virtual reality worden ingezet. Het is fysiek leren versus leren in een virtuele omgeving. Door deze manier van leren kun je dus in een virtuele omgeving, op afstand, zo realistisch mogelijk nieuwe vaardigheden leren. 

Immersive learning in de vorm van situatieschetsen in VR (virtual reality) of AR (augmented reality) heeft ook als voordeel dat er op een veilige leeromgeving in een reële situatie wordt gecreëerd. Want wat gebeurt er als een machine verkeerd bediend wordt of als een patiënt de verkeerde medicatie krijgt? Door consequenties aan keuzes te verbinden ervaart de gebruiker de verantwoordelijkheid om situaties verstandig op te lossen en kan er via de virtuele omgeving veilig worden geoefend.

Communicatie op afstand

Sommige mensen vinden het prettiger, sommige mensen missen het persoonlijk contact. Maar het staat vast dat het massale thuiswerken veel effect heeft op onze manier van communiceren. We kijken tegenwoordig op een hele andere manier naar communiceren en afspreken op afstand. 

Waar we voorheen vooral per mail, face to face of telefonisch contact hadden, spreken we elkaar nu vooral via videocalls en chat. Gelukkig kunnen we elkaar toch nog “zien” door te videobellen. Wat zeker een toegevoegde waarde heeft voor ons idee van persoonlijk contact. 

Videobellen heeft onze manier en kwaliteit van presentaties geven, zowel intern als bij klanten, ook sterk verbeterd. Daarnaast heeft het communicatiemiddel een boost gegeven aan het geven en volgen van webinars. Veel bedrijven investeren al in webinars, een trend die we ook zeker in 2022 zullen zien groeien. Net als het communiceren en afspreken op afstand, die vanwege de voordelen in tijd- en geldbesparing ook in de toekomst nog volop zullen worden gebruikt. 

Focus op data

Ook de focus op data wordt nog belangrijker in 2022. Steeds meer bedrijven gaan data driven werken. Ook binnen de wereld van learning en development wordt de rol van data steeds groter. Omdat digitaal leren bij werknemers een steeds prominentere rol verkrijgt is het belangrijk om aandacht aan analyse te besteden. Door gebruikersdata te analyseren kan worden nagegaan hoe effectief e-learning trainingen zijn. Om vervolgens na te gaan of er behoefte en ruimte voor verbetering is.